ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ  

"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
Днес е 03.12.2022
Часът е 11:46:27

КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ В ПГТХВТ „АЛ. КОНСТАНТИНОВ” ГР. ТЪРГОВИЩЕ

Броени дни остават до настъпването на зимните празнични и ваканционни дни. Датата е 19 декември 2018 г. и в ПГТХВТ „Алеко Константинов” – Търговище, отново е оживено. Провежда се традиционната коледна изложба, която е и вътрешен кръг от Националното състезание по професиите, организирано от МОН.

За поредна година учебните работилници са изпълнени с ученици и учители, готови да дадат всичко от себе си и да покажат усвоени професионални умения.

Коледното състезание през тази година се проведе в 8 категории: Най-добър млад готвач; Най-добър работник в ЗХР; Най-добър млад сервитьор; Най-добър млад барман; Най-добър млад начинаещ сервитьор; Хлебар-сладкар; Хотелиер и

Туроператор, в които се включиха общо 47 ученици.

Всеки от състезателите прояви инициативност, старание и въображение в приготвянето на избраните ястия, в подреждането и обслужването на масите и в представянето на атрактивни туристически дестинации.

Процесът на работа се наблюдаваше и оценяваше от комисии, в състава на които участваха преподаватели по специалните учебни предмети. Те с удовлетворение споделиха, че възпитаниците им са работили всеотдайно като са спазили всички хигиенни, технологични и организационни критерии. Това създаде силна конкуренция, която затрудни комисиите при избор на победителите в отделните категории, но като на всяко състезание, бяха отличени най-добрите.

Победители по категории станаха следните ученици:

- Най-добър млад готвач – Ерсин Ахмедов от 11в клас;

- Най-добър работник в ЗХР–Мусамед Хасанов от 10в клас;

- Най-добър млад сервитьор– Анита Дончева от 12б клас;

- Най-добър млад барман– Иван Ников – 11б клас;

- Най-добър млад начинаещ сервитьор– Наталия Иванова – 9в клас;

- Хлебар-сладкар– Арфе Исмаилова – 12а клас;

- Хотeлиер – Надежда Стоянова – 12б клас;

- Туроператор– Памела Василева от 9б клас.

Първенците в категориите Най-добър млад готвач, Най-добър млад сервитьор, Най-добър млад барман и Най-добър хлебар-сладкар ще представят училището на Регионалния кръг на състезанието през месец март 2019 г.

Гости на коледното състезание бяха г-жа Елка Станчева – началник на РУО – Търговище и г-н Тодор Янакиев – председател на Училищното настоятелство и член на Обществения съвет на Гимназията. Заедно с г-н Шиваров – директор на ПГТХВТ, те връчиха на първенците грамотии предметни награди, а всички останали състезатели получиха грамоти за участие.

Г-жа Станчева сподели, че е впечатлена от ентусиазма на учениците, които са се проявили като истински творци при създаването на изключително интересните експонати,а г-н Янакиев подчерта, че с всяка следваща година в това състезание възпитаниците на Гимназията проявяват все по-голям професионализъм.

Коледната изложба в нашето училище се превърна в поредното състезание, което мотивира не само участниците, но и техните съученици да бъдат активни и да се стремят да се развиват и доказват в избраната професионална област.

Милена Драгнева старши учител по български език и литература

Вижте снимки от мероприятието