Празник на кулинарията!

Празник на кулинарията!

Днес в нашето училище беше празник на кулинарията! Проведе се традиционното за гимназията годишно състезание по професии, в които младите таланти взеха участие в различни категории. На състезание като на състезание – имаше, разбира се, победители. Първите места грабнаха:

– В категория „Най – добър млад хлебар-сладкар“ – Надя Николова Димитрова (12а клас)

– В категория „Най-добър млад готвач“ – Сияна Наталиева Юлиянова (10в клас)

– В категория „Най-добър млад сервитьор“ – Аксен Светланов Северинов (8б клас)

– В категория „Най-добър млад хотелиер“ – Цветелина Цанкова Русева (12б клас)

Честито на победителите! Не спирайте да се стремите към върховете във своите професии и да защитавате достойно името на Професионалната ни гимназия!

Гости на мероприятието бяха г-жа Елка Станчева – Началник на РУО, гр. Търговище; директори на училища; представители на Мебел Стил ООД като партньорска работодателска организация, осигурили подаръци за всички победители.

Особено бяхме поласкани от специалното участие на шеф Джанфранко Киарини – знаменит и световно известен италиански шеф готвач, кариерата на който включва ресторанти със звезда „Мишлен“, собственик на ресторант Dieci Boutique Restaurant в търговищкото село Девино.

„Устойчивост, Нулев отпадък, Регионална и Бавна храна“ – с такова послание дойде при нас екипът на Dieci, което вдъхнови всички присъстващи и остави трайна следа в съзнанието на учениците – бъдещи кулинари и виртуози в кухнята.

Шеф Джанфранко Киарини представи пред публиката презентация, показваща неговата философия за това как трябва да се приготвя и поднася храната – с любов и професионализъм. След което в учебния кабинет по готварство се проведе и демонстрация, на която всички с интерес и възхищение гледаха майсторството на Големия Джанфранко.

Той демонстрира приготвянето на преддесерт – част от неговата кухня, която е различна като визия от всичко традиционно, което ни е познато. Оформи в чинията пред запленените погледи на всички присъстващи желе от вино мускат. За основа постави бешамел от овче мляко, произведено в местната ферма в село Девино. А отгоре постави изусно оформена ябълка, но не каква да е, а ферментирала – 288 часа тя е стояла, за да ферментира. За украса – пресни билки. Всяко листенце от тях е поставено със смисъл, а ястията не са само съчетание на вкусове, но и трябва да имат визия, която да предизвиква възхищение. Днес ние чухме за т.нар. 10-степенно меню – всяка чиния (ястие) има малко количество, но води през Земята, Нацията, Ресторанта.

Емоцията за всички беше невероятна и запомняща се.

Благодарим на шеф Джанфранко Киарини за посланията, които отправи към всички в залата, и особено към младите специалисти – учениците на ПГТХВТ „Ал. Константинов“.